Andrej GALÁD je mladý chlapec (2003), ktorý ukončil povinnú školskú dochádzku v Špeciálnej základnej škole pre telesne postihnutých žiakov a zároveň navštevuje aj Domov sociálnych služieb DETVA. V septembri nastúpil do praktickej školy a jeho snom je chodiť do školy na novom trojkolesovom bicykli.

Celá rodina býva na sídlisku v dvojizbovom byte. Otec pracuje vo Zvolenskej nemocnici ako sanitár, mama je doma a stará sa o rodinu, domácnosť a hlavne o Andreja, ktorý potrebuje jej neustálu pomoc a dozor. Andrej je v trvalom sledovaní v neurologickej ambulancii (hydrocefalus, DMO, mentálne postihnutie), pedopsychiatrickej ambulancii (eretické prejavy v správaní), endokrinologickej ambulancii (obezita, hypofunkcia štítnej žľazy), nefrologickej ambulancii (enuresis nocturna) a očnej ambulancii.

Andrej žije v úplnej a funkčnej rodine, má aj staršieho súrodenca – Miška, ktorý navštevuje VŠ a cez letné prázdniny chodí na brigádu, aby finančne vypomohol rodine. Rodina žije veľmi skromne.

Denne celá rodina vyráža na výlety do blízkeho okolia na bicykloch – starých, nemoderných. Je to nielen forma utužovania rodinných vzťahov, ale aj pohybová rehabilitácia pre Andreja. Andrej úspešne aktívnym bicyklovaním chudne, čo sa odráža na jeho zlepšenej kondícii a zdraví.

Prvý trojkolesový bicykel dostal Andrej ako zdravotnícku pomôcku a mal ju hradenú zdravotnou poisťovňou. Ďalší už poisťovňa nepreplatí. Prišla puberta a Andrej rýchlo vyrástol, bicykel mu je malý a je už veľmi zničený, potreboval by nový, prispôsobený jeho potrebám. Rodinný rozpočet pokrýva základné potreby, na nový trojkolesový bicykel pre syna nenasporia.

Trojkolesový bicykel dáva Andrejovi pocit slobody, nezávislosti a voľnosti. Je to mladý, aktívny chlapec a nechce sa zmieriť s obmedzeniami života. Sníva, že úspešne ukončí praktickú školu a zamestná sa ako pomocný kuchár v reštaurácii.

Obraciam sa na Vás so žiadosťou o finančnú podporu na kúpu trojkolesového bicykla.
maminka Lenka

Andrej dostane v rámci projektu 12 GRAND MESIAČIKOV špeciálny tricykel BORMIO 3 SPEED, aby mohol na ňom s radosťou jazdiť do školy, a pritom utužovať svoje zdravie.

Close
Go top