Dominikov príbeh sa začal pred 12 rokmi, keď sa narodil skôr, ako bolo naplánované. Hneď od narodenia mal zdravotné problémy, ktoré neskôr pomenovali detskou mozgovou obrnou s postihnutím všetkých štyroch končatín. Rodičia a najmä tatík sa veľmi snažil pomôcť mu prekonať každodenné problémy. Kŕmil ho, prebaľoval, obliekal, vozil ho všade, kam bolo treba, pretože sám nedokáže chodiť, ba ani samostatne sedieť bez špeciálnej sedačky. Bol jeho sprievodcom, opatrovateľom, no najmä priateľom v dobrom i zlom. No v roku 2014 ho náhle a bez rozlúčky navždy opustil. Dominikovi sa zboril celý svet. Zostal sám s mamkou a dvoma mladšími súrodencami. Bez neustálej pomoci blízkej rodiny by to asi nezvládli.

Cez školský rok chodí do školy, má tam veľa kamarátov a veľmi sa mu tam páči. Jeho blízki sa snažia zlepšiť mu život, ako len vládzu. Minulý rok dostal príležitosť chodiť do rehabilitačného centra SVETIELKO v Prešove, kde mu modernými metódami pomáhajú stimulovať nervovú sústavu a pohyblivosť celého tela. Veľmi mu to pomohlo po fyzickej, ale aj psychickej stránke. Pre zvýšenie účinnosti týchto rehabilitačných programov je potrebné niekoľkokrát ich opakovať. Práve letné obdobie by bolo vhodné na takúto rehabilitáciu, ktorá však nie je hradená poisťovňou. 3-týždňová denná rehabilitácia prekračuje niekoľkonásobne ich celomesačný príjem, a preto si to nemôžu dovoliť. Oslovili náš projekt s prosbou o pomoc a nádejou, že možno raz sa podarí Dominikovi samostatne sedieť a chytiť veci do svojich rúk.

V rámci projektu 12 GRAND MESIAČIKOV sa cez letné prázdniny Dominik zúčastní trojtýždňovej rehabilitácie v centre SVETIELKO v Prešove.

 

Close
Go top