Príbeh je venovaný pamiatke Zuzane Potzy, mamičke päťročného dieťaťa, pacientke s cystickou fibrózou.

Cystická fibróza je autozomálne recesívne dedičné ochorenie, ktoré vzniká mutáciou génu. Výsledkom je chronické poškodenie pľúc, pankreasu a ďalších orgánov. Patrí k najčastejším dedičným chorobám v Strednej Európe. Na Slovensku sa ročne narodí asi 15 – 20 detí s týmto nevyliečiteľným ochorením.
V pľúcnych hlienoch pacientov sa usadzujú patogénne baktérie, ktoré majú negatívny vplyv na ich zdravie. Preto si pacienti musia tieto hlieny pomocou mukolytík (látok slúžiacich na zriedenie hlienov) zrieďovať a špeciálnymi cvičeniami a masážami z pľúc pravidelne odstraňovať a súčasne užívať antibiotickú liečbu.

Barborka, sestra pani Zuzany Potzy, prišla s myšlienku so zámerom zlepšiť kvalitu života pacientom trpiacim s diagnózou cystická fibróza. Prostredníctvom individuálne vytvoreného terapeutického prístupu – poradenstvo a fyzioterapeutické cvičenia v REFREŠ centre –
a natočením inštruktážneho videa na cvičenia doma, chce týmto ľuďom uľahčiť dennodenné cvičenia nutné k ich prežitiu.
Pacienti s touto diagnózou potrebujú nielen neustálu antibiotickú liečbu, ale aj nevyhnutnú psychickú podporu a individuálny fyzioterapeutický prístup.
Táto pomoc nie je v plnej miere hradená poisťovňou a pritom je nenahraditeľná v živote pacienta, ktorý je obmedzený pri pohybe medzi ľuďmi a celý život sa musí starať o odhlieňovanie organizmu.

Dary pre Klub cystickej fibrózy od 12 GRAND MESIAČIKOV :
• čistička vzduchu a televízor v priestoroch ružinovskej nemocnice v špeciálnej izbe pre cystických fibrotikov (počas hospitalizácie), čistiace prostriedky na sanitáciu priestorov.
• 215 ks Solmucolu (mukolytikum potrebné na odhlienenie)
• Inštruktážne video s fyzioterapeutickými cvičeniami
• možnosť čerpania individuálneho fyzioterapeutického poradenstva a cvičení v REFREŠ centre

Patrónom príbehu je spoločnosť MA-MA PHARM s.r.o., za čo jej veľmi pekne ďakujeme.

Close
Go top