Z pera mamičky:

„Elizabeth má momentálne 13 rokov. Diagnózu skolióza chrbtice nám zistili v 7. roku života. Začali sme chodiť po vyšetreniach a navštevách lekárov, až sme sa dostali do Bratislavy k špecialistovi, ktorý nás začal liečiť. Nasadil liečbu rehabilitáciami, cvičením – spevňovaním celej chrbtice, plávaním, dokonca Vojtovou metódou. Po roku absolvovania liečby sa jej zdravotný stav nezlepšoval – práve naopak, skolióza sa zhoršovala, nech sme sa snažili akokoľvek, stupeň pokrivenia v hornej a dolnej časti chrbtice bol väčší. Lekár určil liečbu korzetom, aby zabránil ďalšiemu deformovaniu, snažil sa zafixovať celú chrbticu a držať ju korzetom. Bolo dosť náročné po fyzickej aj psychickej stránke zvyknúť si na 24-hodinové nosenie korzetu a aj napriek modrinám a podliatinám, ktoré dcérka pri nosení a spaní v korzete mala, sme to zvládli do dvoch mesiacov. Mali sme obdobie, kedy sa jej stav nezlepšoval, ale ani nezhoršoval. Tešili sme sa, že konečne po tom všetkom, po tých rokoch snahy, cvičenia, obmedzovania a bolesti sme to konečne zastavili. Žiaľ nie. Po príchode do puberty, kvôli zrýchlenému rastu, sa jej stav začal rapídne zhoršovať a lekár nám už nevedel pomôcť. Nastal u nej vysoký stupeň pokrivenia, deformácie hrudnej a chrbtovej časti a začali byť ohrozené aj vnútorne orgány. Odporučil operáciu. Poslal nás do Univerzitnej nemocnice v Bratislave v Ružinove, kde sme po vyšetrení lekárom dostali termín operácie.
Nakoľko táto operácia nie je ohodnotená ako život ohrozujúca, tak ju poisťovňa nehradí v plnej miere. Doplatok za operáciu v celej výške však nemáme a preto sa obraciame na Vás s prosbou o pomoc.
Elizabeth s mamou.“


V rámci projektu 12 GRAND MESIAČIKOV sa Elizabethe zaplatila požadovaná suma doplatku na operáciu chrbtice.



Dnes má Elizabeth za sebou operáciu, počas ktorej sa jej snažili narovnať chrbticu, posunúť rebrá, lopatku a spevniť všetko vložením titanových tyčí a skrutiek. V nemocnici strávila cca 10 dní, potom sa zotavovala doma. Po mesiaci a pol, keď vedela samostatne ako tak chodiť, začala s fyzioterapeutom rehabilitácie na spevnenie celého tela. Snaží sa fungovať samostatne napriek obmedzeniam, ktoré teraz má. Držíme jej palce, aby sa jej stav stabilizoval a mohla sa tešiť z pohybu a života bez nemocníc.

Close
Go top