Z pera mamičky Martinka:
„Môj synček Martinko sa narodil predčasne, v 27 t. t. len o pár minút skôr ako jeho braček Miško. Martinko vážil 800 gramov a Miško 550. Miško napriek neskutočnej snahe žiť, napriek snahe všetkých lekárov a sestričiek svoj boj o život na deviaty deň prehral. Odišiel do nebíčka, aby nám odtiaľ mohol pomáhať a dávať Martinkovi silu bojovať.

U Martinka v tom čase nastali veľmi vážne komplikácie a museli ho z nemocnice v Nových Zámkoch previezť do nemocnice na Kramároch. Tak mu hneď potvrdili diagnózu NEC – praskanie a odumieranie čreva, prekonal ťažkú sepsu, museli ho operovať a spravili mu vývod z tenkého aj z hrubého čreva. Nakoľko bol nezrelý a malinký, nevládal ani sám dýchať, bol stále na ventilátore, nastali u neho aj chronické zmeny na pľúcach. Taktiež mu museli operovať očká, pretože sa mu začala olupovať sietnica. Čiže jeho ďalšia diagnóza bola ROP – retinopatia nedonosených. Napriek tomu, že mu očká operovali až päťkrát, ľavé sa nepodarilo zachrániť a na pravom mu ostal len zostatok zraku.

V tom čase sme sa aj presťahovali k mojim rodičom, keďže môj už exmanžel nás opustil. Boli nám veľkou oporou. Denne sme cvičili Vojtovou metódou, chodili sme na rehabilitačné pobyty do Martina, neskôr aj do Kováčovej. Nakoľko v dôsledku DMO mal Martinko stiahnutú achilovku na ľavej nôžke, rozhodli sme sa pre operáciu v Brne. Po zložení sadry sme išli opäť na liečenie do Kováčovej a Martinko konečne ako štvorročný začal robiť svoje prvé krôčiky.

Nedávno sa ku všetkým ostatným diagnózam pridružila ešte aj epilepsia. Našťastie, v tomto čase je už kompenzovaná liekmi.

Momentálne je Martinko už žiakom štvrtého ročníka v Domove sociálnych služieb v Detve, kde je aj škola pre deti s telesným a mentálnym postihnutím. Nakoľko má vážne postihnutý zrak a preto má problémy s výučbou, vybavovala som príspevok od UPSVaR na elektronickú lupu stolovú, avšak túto lupu máme na prácu doma a do školy potrebujeme ešte jednu. Je to však finančne nákladné. Keďže sa starám sama a vychovávam mojich dvoch synov, celý môj príjem predstavuje opatrovateľský príspevok a výživné, preto nemám finančné prostriedky na zakúpenie druhej takejto lupy, ktorá je pre môjho syna veľmi potrebná. Preto sa obraciam na Vás s prosbou o pomoc. Budem vám veľmi vďačná za akúkoľvek pomoc.

12 Grand Mesiačikov podporilo Martinka s príspevkom na nákup špeciálnej elektronickej lupy s kamerou , aby v škole mohol napredovať vo výučbe a aby dobre videl na tabuľu.

Pri návšteve sme sa presvedčili ako šikovne s lupou narába a čo všetko dokáže v rámci výučby. Ukázal nám ako s ňou číta, píše, ako dovidí na tabuľu a aj na okolité stromy a budovy.
Martinko je veselý, milý chlapec, ktorý má v živote veľké predsavzatia. K ich naplneniu mu držíme palce a želáme veľa zdravia a šťastia.

DAR od 12 Grand Mesiačikov:
anjelik z chránených dielní
príspevok na špeciálnu elektronickú lupu

Close
Go top