Medzi novodobé terapie patrí aj muzikoterapia – ktorá pomáha pomocou zvukov priaznivo ovplyvniť psychický a fyzický stav človeka. Náš ďalší príbeh sa odohráva v zariadení pre seniorov Betánia v Kalinove.

Domov sociálnych služieb Betánia je domovom pre približne 30 seniorov, s 15 ročnou tradíciou. Príjemná rodinná atmosféra naplnená pocitom ochrany, dôvery a istoty, ako aj citlivý prístup a profesionalita personálu prispieva k spokojnosti klientov.
Každodenný stereotyp im spestrujú sociálny pracovníci rôznymi aktivitami, ktorými chcú podporiť ich zachovanie samostatnosti. Využívajú terapie : ako biblioterapia, muzikoterapia, arteterapia či činnostná terapia.

Seniori z Betánie dostali v rámci projektu jednoduché hudobné nástroje, CD nosiče s ich obľúbenými spevákmi a pesničkami, minivežu, mp3 prehrávač a mobilné ozvučenie s bezdrôtovými mikrofónmi na podporu muzikoterapie.

Mnohí zo seniorov sú už pripútaní na vozíku, alebo sa ťažko pohybujú a tak je pre nich každodenné cvičenie pri hudbe prospešné pre zdravie i ducha. Mobilné ozvučenie s bezdrôtovým klopovým mikrofónom je šikovnou pomôckou pre cvičebných terapeutov.
Xylofón, flauta či africké bubienky sú ľahšie nástroje , na ktoré môžu hrať aj seniori s rôznym postihnutím.
Ich rozžiarené tváre a úsmev pri prvých inštrumentálnych pokusoch sú najlepším liekom v ich osamelom živote a je to zároveň pekným poďakovaním 12 Grand Mesiačikom.

DAR od 12 Grand Mesiačikov:
anjelik z chránených dielní
mobilný reproduktor RH Sound s klopovým mikrofónom
2 x bezdrátový mikrofón
mini veža Pioneer
mp3 prehrávač
hudobné nástroje: 3 x bubienok, 4 x percusie kláves, 2 x darbuka, bongo,
detské percusie, xylofón, Hohner flauta
Hudba na CD nosičoch: Milan Lasica&BHS, 3 x Hana Hegerová,
Karol Duchoň, 3 x Karel Gott, La Gioia, Lasica&Satinský – Dialógy

Close
Go top