Martinka, dnes 17-ročná slečna, sa narodila ako prostredná z troch dcér. Do necelých dvoch rokov sa vyvíjala ako zdravé dievčatko, pokúšala sa chodiť aj džavotať, no v 18-tich mesiacoch začala strácať rovnováhu.

Po dlhotrvajúcich lekárskych vyšetreniach a genetike sa potvrdila diagnóza RETTOV Syndróm. To už nastal krutý zvrat v správaní akoby sa v čase vracala dozadu, k tomu sa pridali epileptické záchvaty a reč úplne zanikla. Stále plakávala, pýtala sa na ruky, strácala jemnú motoriku a zabúdala aj jednoduché veci, ktoré sa predtým naučila. Martinka už stratila celkovú kontrolu nad svojím telom. Má telo sedemnásťročného dievčaťa, no lekári tvrdia že psychicky je na úrovni osemmesačného dieťaťa. Vidí dobre, všetko počuje a vníma okolo seba. Pozornosť si vyžaduje pišťaním, keď sa bojí plače, keď sa jej niečo nepáči tak mrnčí. Teší sa z obľúbených jedál, z ľudí ktorých pozná a rozprávok ktoré rada pozerá. Martinka je ležiaca, nohy má v Tureckom sede, má ťažkú skoliózu a skrátili sa jej aj šľachy na rukách. Nepomáhali ortézy, ani cvičenia a tak sa podrobila operácii šliach metódou ULZIBAT v Kladne. Operáciou sa zlepšila hybnosť len čiastočne, nakoľko už má zdeformované aj kosti.

Z pera mamičky : „ Tento rok je posledný rok čo Martinka navštevuje Špeciálnu Základnú Školu do ktorej strašne rada chodí, má rada kolektív. Aby sa jej stav nezhoršoval, potrebuje rehabilitácie, cvičenia a kúpele v teplej vode s masážou. Kvôli jej zdravotnému stavu sme sa vysťahovali z bytovky a zadlžili sme sa kúpou staršieho rodinného domčeka, v ktorom musíme vymeniť kúrenie, cez sociálnu poisťovňu riešime prestavbu bezbariérovej kúpeľne do ktorej potrebujeme hydromasážnu vaňu pre našu dcérku, ktorej voda robí dobre na jej zdravotný stav a na ktorú nemáme finančné prostriedky. Preto prosíme dobrých ľudí o pomoc na zakúpenie hydromasážnej vane. “

DAR od 12 Grand Mesiačikov:
Anjelik z chránených dielní,
vaňa GENTIANA s príslušenstvom,
masážny systém POWER,
batéria STENO,
montáž vane a príslušenstva.

Close
Go top