Dávid, malý rodák z Mojša pri Žiline, sa rád vyberá na túry po okolí v sprievode svojich rodičov. Jeho výpravné cesty boli až donedávna veľmi frustrujúce, pretože sa nemohol na dlhší čas vzdialiť od auta, kde bola uložená nenahraditeľná odsávačka. Tento veľký, 9-kilový nemotorný prístroj Dávidka sprevádza od narodenia, nakoľko tomuto malému objavovateľovi pomáha niekoľkokrát denne čistiť zahlienenú kanylu, ktorú má zavedenú v priedušnici. Prečo má Dávidko zavedenú kanylu a čo ho trápi nám porozpráva jeho mamička Martina:

„V siedmom mesiaci tehotenstva doktori zistili, že v oblasti nosohltanu má dieťa v brušku nejaký útvar, ktorý nevedeli identifikovať. Po pôrode zistili, že v nosohltane a aj v hrtane má jeden veľký lymfangiom /nádor/a domov bez tracheotómie ísť nemôže, lebo by sa nám udusil. Veľká rana, keď vám povedia, že vaše vytúžené dieťatko bude iné. Nebudete ho počuť plakať či smiať sa. Všetky zlé pocity opadli, keď sme videli, že sa Dávidko s kanylou netrápi, ľahko dýcha a je spokojný. Vtedy sme si povedali, že ak je spokojný on, budeme aj my. Ešte nás čakal dlhý mesiac v nemocnici – učili sme sa odsávať, kúpať, vymieňať kanylu a veci okolo toho. Dlho to netrvalo. Keď mal Dávidko 9 mesiacov, nádor sa zväčšil a museli ho operovať. Operácia bola výnimočná, lebo lekári sa s týmto problémom stretli po prvý raz. Dávidko mal z krku vyvedené dve veľké hadice a na vrchu hlavičky banky, ktoré mu pumpovali nádor von. Malý nám prestal jesť, hadičky mu vymieňali dvakrát do týždňa. Nastal čas zdĺhavej a komplikovanej rekonvalescencie, počas ktorej nám synček chudol a strácal sa nám pred očami. Keď sme si mysleli, že už nič horšie nemôže byť a to najhoršie máme za sebou, prišla ďalšia rana. Mysleli sme si, že je chorý a má zápal pľúc, no na RTG zistili, že je to nádor. Nádor, ktorý má dodnes už tretí rok, lebo opäť ho má na mieste, na akom sa s ním ešte v nemocnici nestretli. Nevedia, čo ďalej, tak zvolili metódu sledovania. Nádor má ho okolo ciev a v pľúcach. A znovu je pri dýchacích cestách. Ťažko som sa s tým zmierovala. Povedala som si, že sa nevzdám ani ja a urobím všetko preto, aby žil ako normálne zdravé dieťa. Po dvoch mesiacoch nás konečne pustili domov už síce bez drenov, no s novým nádorom. Doma sme nakúpili veľa interaktívnych hračiek a nové fľašky. Po dlhých mesiacoch sa podarilo, že Dávidko začal piť z fľašky, pribral a všetko dohnal. Lekári neverili vlastným očiam, že to dal a keď má zakrytú kanylu, vyzerá ako zdravé dieťa 🙂 Keď mal jeden rok, počuli sme ho prvýkrát bľabotať a naučili sme ho dýchať nosom. Pol roka sme mu dávali pomaličky rečový filter a v roku a pol urobil prvé kroky. Od dvoch rokov už krásne rozpráva. Teraz o týždeň má tri rôčky a je to šikovný chlapec. Vie farby, abecedu, básničky, dopravné značky a má veľmi rád logické hry. No najviac zbožňuje hrady a výlety. A tu začína naša prosba. Po tomto všetkom, čo sme si prežili, sme minuli veľa financií, vzali si aj veľký úver na cesty do BA a aj auto sa často kazilo. Posledné mesiace sa s mužom trápime, no radi by sme mu dopriali krásne leto. Aspoň výlety, keď už nemôže ísť do vody.

Dávidko bude mať zavedenú kanylu, kým mu neodstránia nádor na pľúcach – ešte 3 roky. Do škôlky ho kvôli infekciám a pre zvýšené riziko úrazu dať nemôžeme. Tým, že je veľmi múdry a vnímavý, už nám začína dávať otázky: Prečo je Dávidko chorý? Prečo má kanylu? Prečo nemôže ísť do bazéna? Sú to otázky, ktoré vedia raniť aj rodičov a neviete mu to vysvetliť. Preto vieme, že výlety a dlhé hodiny vonku s pocitom, že ho máme čím odsať, by ho veľmi potešili.“


Mamička si pre Dávidka od 12GM požiadala o ľahkú, prenosnú odsávačku, s ktorou môže Dávidko objavovať svet pohodlne a bez stresu.

12 GRAND MESIAČIKOV poslalo Dávidka so svojou novou odsávačkou a dobitými batériami na prvý nezávislý výlet do Vysokých Tatier.
Patrónom príbehu je spoločnosť MIHI.sk, za čo jej veľmi pekne ďakujeme.

Close
Go top