Nicol nám píše: Tento príbeh nie je o mne, ale o mojej mamine.

Bola mladá, veselá a plná energie, keď som sa v roku 2000 narodila ja. Trávili sme čas hraním, čítaním, prechádzkami, veľa sme sa smiali. V roku 2004 sa jedného dňa mamina zrazu necítila dobre – večer pred spaním ju bolela hlava. Bolesť pretrvávala aj na druhý deň a tak si po príprave raňajok ľahla na gauč a ja som sa hrala vedľa nej. Dúfala, že bolesť ustúpi a bude všetko v poriadku. Ale prišlo niečo, čo vôbec nikto nečakal. Krvná zrazenina a následná mozgová príhoda. Jej stav bol vážny. Mamina sa prebrala, ale bohužiaľ s pravostranným ochrnutím. Učila sa fungovať v stave, aký bol. Bolo to ťažké. Už sme sa nehrali ako predtým. Ostala smutná, nešťastná a odkázaná na pomoc iných. Bol pred ňou ťažký boj – cvičiť, cvičiť a cvičiť. Začiatky si pamätám veľmi málo, vzhľadom na môj vek. Pamätám si však, ako jej robili oporu a ona sa učila chodiť alebo ako skladala kocky ako malé deti a tým si cvičila motoriku ruky. Trvalo to veľmi dlho, pokiaľ sa odhodlala niekam ísť sama pomaličky a ja som medzitým stihla vyrásť.

Časom si našla prácu, pracuje s ľuďmi a bolo na nej vidno, že ide ďalej a napreduje, aj keď slabosť pravej strany bola vždy prítomná. Pocit, že cítila, ako dokáže už sama fungovať, ju poháňal dopredu. V práci pomáha iným ľudom, ktorí to potrebujú, aj keď sama to nemá jednoduché. Všetko pekne išlo vo svojich koľajach až do 15. decembra 2016. V tento deň sa mamina spolu s tatinom vracali z práce, keď im cestu skrížil iný vodič a čelne sa zrazili. Tatino mal našťastie len odreniny, no mamine sa nárazom poškodila chrbtica, kde nastal posun stavcov, stlačenie nervov a následne znovu prehĺbenie pravostrannej slabosti. Dá sa povedať, že sme skoro na začiatku tej istej cesty a mamina nás potrebuje. Potrebuje pomoc.

Veľmi by som si želala pre ňu bežiaci pás, aby mohla doma na ňom chodiť viac a viac a tým si precvičovať chôdzu. Chcem, aby bola znova veselá a mohli sme ísť spolu vonku na prechádzku, nie len pár krokov. Keďže mamina teraz nemôže pracovať, nemôžeme si bežiaci pás kúpiť sami 🙁

Nikol

V rámci projektu 12 GRAND MESIAČIKOV bol zakúpený bežiaci pás pre pani MAGDALÉNU, ktorá si už na ňom neúnavne precvičuje chôdzu.

penaty logo
PATRÓNOM príbehu je spoločnosť PENATY-CORPORARION, s.r.o., ktorej patrí veľké ďakujem !



Close
Go top