Peťkova mamička nám píše:

„Dobrý deň prajem. Chcem Vás veľmi pekne poprosiť o pomoc pre nášho trojročného synčeka. Potrebovali by sme pre neho špeciálnu odsávačku dýchacích ciest, ktorá stojí okolo tisíc eur. Peťko je naše najväčšie zlatíčko, poklad. Od narodenia bojoval o život. Narodil sa s vrodenou vývojovou chybou – bez ľavej bránice. Keďže tá oddeľuje hrudník a bruško, Peťkovi sa na pľúca ešte počas tehotenstva zosunuli všetky orgány z brušnej dutiny. Pľúca sa nemali kam vyvíjať. Lekári urobili pre jeho záchranu aj nemožné. Tri mesiace bol v umelom spánku, operácia striedala operáciu. Na rok sa nám stala domovom nemocnica. Prvé tri mesiace sme ani nevedeli, či bude Peťko žiť. Veľmi ťažko sa na to obdobie spomína. Veľký problém bolo pre Peťka dýchanie, dýchanie ho veľmi vyčerpávalo. Tak sa lekári rozhodli vybaviť domácu pľúcnu ventiláciu, na ktorú sa Peťko napája hlavne v noci. S našim veľkým bojovníkom chodíme často na rehabilitácie, na rehabilitačné pobyty. Aj keď mal Peťko tri roky, nehýbe sa tak ako jeho rovesníci. Peťko sa vie otočiť na boky, chvíľku sa udrží v sede. Veľmi si prajeme, aby sa jedného dňa postavil na svoje nôžky.

No už dlhší čas je pre nás problém odsávačka. Keďže má Peťko tracheostómiu, je na domácej pľúcnej ventilácii, treba ho často odsávať z pľúc cez tracheostómiu. Nevie tie hlieny vykašľať a hrozí, že sa bude dusiť. Máme odsávačku cez poisťovňu, no v poslednom čase sa nám veľmi často kazí. Vždy, keď sa pokazí, musím volať záchranku, aby ho prišli poodsávať. Je to pre nás veľmi stresujúce, keď je veľmi zahlienený a nevieme kedy príde záchranka, či nie je práve na nejakom zásahu. Veľmi by nám pomohlo, keby máme spoľahlivú odsávačku, aby sme sa nemuseli toľko stresovať a báť sa opäť o Peťkov život. Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď.

S pozdravom Andrea “

Aké prirodzené nám je dýchanie? Ani si neuvedomujete, že ste sa práve nadýchli, zatajili na chvíľu dych alebo v pokoji vydýchli. Pre malého Peťka je dýchanie neustála práca, ktorá riadi celý jeho deň.

12 GRAND MESIAČIKOV zakúpil Peťkovi novú prenosnú odsávačku aj s batériou, aby on a ani jeho rodičia už nikdy nemuseli lapať po dychu.

Close
Go top